7 oefeningen om stress los te laten (en ze werken echt)

Het busje dat weer te laat is. De uitslag van een onderzoek. Of gewoon je kind, dat maar niet stil wil zitten, 24 uur per dag. Stress. Ouders van een zorgintensief kind hebben er meer dan gemiddeld last van. Dat betekent dat we ook meer dan gemiddeld op onszelf moeten passen. Hopelijk lukt het je om te ontstressen, met deze zeven oefeningen.

Van YouTube yoga tot de 5-vingeroefening, ik kan ze allemaal aanraden. En belangrijker nog, ze zijn allemaal snel te doen. Want als moeder van een zwaargehandicapte zoon en nog twee andere kids, heb ik geen zeeën van tijd tot mijn beschikking. Bakken met dagelijkse stress  – dat dan weer wel.

01 Test jezelf

Hoeveel stress je ervaart hangt af van je draaglast en je draagkracht. Juist bij ouders van een zorgintensief kind is die verhouding vaak zoek. Hoe zit dat bij jou? Doe de test. Herhaal de test nadat je een aantal oefeningen hebt gedaan om meer ontspannen te worden. Bijvoorbeeld die hieronder.

02 Doe de 5-vingeroefening

De 5-vingeroefening is een oefening in zelfhypnose. Klinkt eng, maar dat is het niet. En het kost hooguit tien minuten. Je kunt ‘m doen als je je gestrest voelt door de volgende stappen te volgen:

  1. Raak met je duim je wijsvinger aan. Terwijl de vingers elkaar raken, denk je terug aan een moment dat je lichaam zich prettig moe voelde, bijvoorbeeld na het sporten of na een fikse wandeling.
  2. Raak met je duim je middelvinger aan. Op het moment dat ze elkaar raken, denk je terug aan een tijd dat je liefde ervoer. Een warme omhelzing, een bijzonder gesprek, een innige vrijpartij met je geliefde, enzovoort.
  3. Raak met je duim je ringvinger aan. Denk terug aan een mooi compliment dat je gekregen hebt. Probeer dat nu echt te ontvangen.
  4. Raak met je duim je pink aan. Nu denk je terug aan een prachtige plek waar je ooit bent geweest. Blijf daar een tijdje.

03 Hou een stressdagboekje bij

Als je weet waar een probleem vandaan komt, kun je ‘m beter oplossen. Tip van de pro’s is dan ook om een stressdagboek bij te houden. Noteer elke dag, desnoods per uur wanneer je de stress voelde opkomen. Was het bij het verzorgen van je kind? Toen de rolstoel stuk ging? Of heb je meer stress op je werk? Zo kom je erachter!

04 Doe YouTube yoga (5 minuten!)

Yoga is de ontstresser der ontstressers. Maar ja, vind maar eens een uurtje om het te doen. Of sleep jezelf maar weer die kou in om naar een groepsles te gaan. Je zou er gestrest van worden. Gelukkig hoeft dat niet, want op YouTube vind je ongelooflijk veel snelle yogafilmpjes. Mijn favoriet is deze ‘quick stress fix’ van maar 5 minuten. Doen!

05 Ruim op

Een rommelige omgeving geeft stress. Teveel spullen geven stress. Herinneringen waar je niet meer aan herinnerd wilt worden geeft stress. Een open keuken vol potten en pannen die je de vorige avond niet hebt afgewassen geeft stress. Maar het mooie is, je kunt die stress weer weghalen. Lekker opruimen doet wonderen.

06 Neem elk uur een pauze

Ben jij er ook zo eentje die maar doorgaat? Herkenbaar. Voor je het weet zit je al tweeënhalf uur gebogen over de PGB-administratie. Als je jezelf verplicht – of beter gezegd, toestaat – om elk uur op te staan en vijf minuten iets anders te doen, laad je vliegensvlug op. Zo voel je je na afloop van een vervelende taak minder gestrest.

07 Koop een plant

Onderzoekers hebben ontdekt dat een ruimte met planten binnenlopen direct je stressniveau kan laten dalen. Heb jij nog geen plant in je werkkamer of slaapkamer? Probeer het eens uit.

Ik ben geen psycholoog of stresstherapeut (als die al bestaat) dus ik heb deze tips gretig bij elkaar gegoogeld. Nummer 1, 2 en 3 komen uit een fijne post van Psychologie Magazine (met nog veel meer tips). Nummer 7 uit dit (Engelse) artikel over wetenschappelijk bewezen manieren om te ontstressen. Nummer 4, 5 en 6 werken bij mij persoonlijk altijd goed. Succes!


In onze winkel vind je nog veel meer verhalen over stress. Maar ook over hoop, liefde en toekomst. Meer lezen? Snuffel dus eens rond in onze winkel.