Laat je horen: consultatie regeling langdurige zorg open tot 1-11

Ik (Veronique) was een beetje op LinkedIn aan het scrollen en kwam een verontrustende post tegen van een vader een zorgintensief kind. Iemand die het systeem al lang en van binnenuit kent. Het bericht gaat over aanpassing voor de regeling langdurige zorg in verband met PGB op maat. Omdat ik hier niet het fijne van weet vroeg ik hem of ik het bericht met jullie mag delen. En gelukkig zei hij ja. Dit is het bericht:

‘Soms vraag ik mij echt af waar mijn collega ambtenaren mee bezig zijn…’

Zo ook dit voorstel voor een aanpassing voor de regeling langdurige zorg. Dit voorstel heeft niets met betere zorg, verlaging administratieve druk of wat dan ook te maken. Het is een maatregel die de onzekerheid, stress en administratieve druk alleen maar groter maakt voor mensen in de Wlz en hun familie.

Het enige wat deze maatregel oplevert is een boekhoudkundige verbloeming van de daadwerkelijke kosten. De post ‘budget’ wordt verlaagd en het restbedrag wordt in de risicoparagraaf opgehoogd.

Dus, laat je stem in deze consultatie ‘Wijziging Regeling langdurige zorg i.v.m. pgb op maat’ horen. Hij staat open tot 1-11-2024.

Verdiepende uitleg:

Binnen het PGB krijgen mensen niet meer de maximale vergoeding toegewezen. (Die je dus niet op je eigen rekening krijgt, het is trekkingsrecht. Er wordt alleen een pot binnen de begroting voor je gereserveerd om de zorgkosten uit te kunnen financieren). Maar gaan ze in overleg om deze post te verlagen op basis van je plan. Als je dus een nieuwe hulpverlener in moet huren die duurder is, moet je weer opnieuw een aanvraag doen voor je restbudget.


Verhalen over het gezin van Anne vind je ook in ons boek. Heb jij hem al in huis? 

Met de aankoop van dit boek maak je deze community mogelijk en kunnen we verhalen blijven delen. Verhalen vol herkenning, erkenning en verkenning voer wat niemand weet…